Az általunk tervezett és kivitelezett berendezésekhez önállóan is gyártunk alkatrészeket. Szalag dobokat, szállítószalag görgőket, menetelőmű egységeket, függőleges láncos szállító berendezés vonóelemére szerelhető szállító tálcákat és speciális elevátor végtelenítő elemeket…

A rendszernek még egy nagy csoportja létezik, közös néven acélszerkezetnek nevezzük. A technológiát magába foglaló épület acélszerkezet pódiumokkal, járóosztállyal. Anyagmozgató gépek megtartását biztosító hídszerkezetek. Átadási ponti tornyok. A technológiai elemeket megtámasztó és azokat kiszolgáló kezelő felületekkel.

Anyagáramok irányváltására kerültek kialakításra kettő, illetve három irányban, mindenkor a speciális igények kielégítésére.

Ömlesztett áru tárolására alkalmas nagykapacitású egység. A tárolandó anyag meghatározza a kialakítását a kiadagolás szempontjából. A silók lehetnek sík fenekűek, illetve kúposak. A silón belüli megosztás is alkalmazott eljárás 2 vagy 3 kamrás kialakítás létezik. A tetőszerkezetén kezelő nyílások és beadagoló keresztmetszetek vannak kialakítva. A siló kiegészítő elemeként porszűrők, hasadó panelek beépítésre kerülnek, a siló alátámasztás a technológiai folyamatban elhelyezett pozíciója szerint van kialakítva.

Teljesen zárt berendezésben több rúd egymáson legördülve végzik a benne lévő anyag aprítását. Az alátámasztás több szemben lévő kerékpáron történik.  A meghajtás az első két keréken valósul meg dörzshajtás jelleggel. Anyag ki-és beadagolása egy zárható ajtón történik, amely működés közben teljesen zárt. Az adagolásnál és az ürítésnél az ajtónak megfelelően pozícióba kell állítani a dobot.

Hengeres vagy nyolcszögletes kivitelben gyártjuk. Minimálisan 3 frakció levállasztására. A berendezés hossza 6-8 m között változik. Teljesen burkolt, kezelő ablakokkal ellátva. A főváz lehetőséget ad a surrantók felfüggesztésére illetve a kétoldali kezelőfelületek felépíthetőségére. Meghajtása súrlódásos elven két szembelévő alátámasztó keréken, feltűzhető hajtóműves motorokkal. A kerekek általában poliuretán bevonattal rendelkeznek.

Az osztályzásnak olyan eleme, amelynél az osztályozandó anyag előrehaladásával történik meg a szétválasztás. A tárcsarosta minden tengelye hajtott. A tengelyeken többszög alakú tárcsák vannak elhelyezve. Ez az elem biztosítja az anyag függőleges irányú mozgását is, amely elősegíti a szétválasztás intenzitását a sebesség függvényében. A sebesség összefüggésben van a rosta tengelyeinek számával. Ez a berendezés egyfaja szétválasztást, vagy leválasztást tud végrehajtani.

A görgős szállítópályák gravitációs üzemű szállítóberendezések. Ezeken a berendezéseken olyan darabos anyagok szállíthatók, amelyiknek legalább az egyik oldala sík felület. A görgős szállítópályák felépítése egyszerű vázból, görgőtartóból és görgőből áll. A csapágyazott görgők egymástól egyenlő távolságban helyezkednek el. A görgők távolságát a szállított anyag mérete határozza meg. Egyidejűleg legalább 2 görgő kell hogy alátámassza. A gravitációs görgőpályák lejtőszöge 1,5-5°. Hosszabb pálya esetén fékező görgőre is szükség van. Különleges kialakítási elemek is léteznek a pályán, amelyek irányváltást, fordítást tesznek lehetővé. A hajtott görgőspályák beépítése általában szabályzott mozgást igénylő helyeken valósul meg. A meghajtás történhet lánccal és szíjjal, több görgőn át egy hajtóművel. Egy ilyen pálya hosszát egy hajtóműre vonatkozóan általánosságban a szállítandó teher súlya és az emelkedési szög határozza meg.

Ömlesztett anyag sík felszedésére és továbbítására szolgáló berendezés. Az éklétrák kiépítettsége általában 2-es, vagy 3-as egységben történik. Egy egység B1200-1800 széles általában. Működtetési hosszunk egy egységben 10-12 m. Az éklétrát hidraulikus munkahengerek előre-hátra mozgatják a lejtős részükkel az anyagra betolódnak, míg az ellen oldalú homlok felületükkel az anyagból a szállítandó mennyiséget kitépik. A bővíthetősége miatt nagy mennyiségek kitárolására is alkalmas. A hidraulikus tápegységeknél célszerű szivattyúnként egy munkahengert működtetni. Az anyag kitárolás a szerkezetből adódóan szakaszos és nagyban változó mennyiségű, ezért minden esetben szükséges egy egalizáló berendezés egy kitároló ponton. Az egalizáló henger külön hajtással rendelkezik. A mozgatható anyag mennyisége függ a tárolóhely kialakításából, aszerint, hogy milyen magasan van az éklétra felett a betárolt anyag. Tapasztalatunk szerint 6-8 méter lehet.

Ömlesztett anyagokat szállítanak vízszintesen, vagy lejtőben. A vályú a tartó eleme a csigatengelyen lévő szalagos, vagy lapátos csiga az anyag továbbító elem. Az anyag szállítása zárt fedéllel ellátott vályúban, vagy csőben történik. A vályúk homlokfalai csapággyal vannak szerelve tömítéssel. A meghajtás a csiga tengelyre feltűztött hajtóműves motorral történik. A szállítócsiga több fajta szállítóelem kiképzéssel rendelkezik: lemez csiga, szalagos csiga, lapátos csiga. Szállító képesség max 300 m3/h, illetve 8-10 m egy egységben.

Olyan szállítógép, amely teljes zárt rendszerben képes ömlesztett anyagok vízszintes, ferde és függőleges szállítására. A szállítandó anyag együtt halad a szállítást végző lánccal. A berendezésben az anyagot az alsó ág mozgatja, míg a felső ág a berendezésen belül üresen fut vissza. Az anyag továbbítása nem szakaszonként, hanem folyamatos rétegként mozog. Egy berendezésen belül a szállítandó anyag mennyiségétől függően 1, 2, 3 estleg 4 láncágas lehet. A láncvonóelek között az anyag továbbítására az igényeknek megfelelően különféle specifikációjú lapátok kerülnek beépítésre.

Termékeink között gumihevederes és láncos elevátorok egyaránt megtalálhatóak. Hevederes elevátoraink minden esetben centrifugális ürítésüek. A láncos elevátorok általában gravitációs ürítésű kivitelben kerülnek legyártásra a vonóelem jellegéből adódóan. Minden ilyen elevátorunk vonóeleme végtelenített lánc és erre kerülnek felszerelésre a serlegek.

Anyagmozgató berendezéseket nem csak rendszer részelemeként gyártunk, hanem egy-egy feladat ellátására külön egységet alakítunk ki a technológiai és környezeti igényeknek megfelelően.

Szállítószalag /Vályús

A hevederes szállítószalagok ömlesztett anyagok szállítására alkalmasak. Vonóeleme a heveder, amely vályúsítható. Általában 30°-os vályúsítást alkalmazunk. A síkfelületű vonóelemmel a szállítás 18°-os lejtőszögig valósítható meg. A heveder felületének kialakítása szerint a chewron mintázat, szintén vályúsított megoldásban 25-30°-os emelkedési szög is megvalósítható.Kétirányú szállítást megvalósító reverzáló üzemű szállítószalagokat is készítünk.Heveder szélesség B500- B1600 közötti tartományban kerül alkalmazásra. Szalag hosszok 2 m- 2000 m-ig bármely megoldásban, így a hozzárendelt teljesítményhez a hajtófej kialakításaink 2- 360 kW-ig egy és két hajtódobos megoldásban.  A szalagsebességek ezen tartományban max 3,6 m/s-ig tervezettek. Összetett pályavezetés esetén homorú és domború ívek kialakítása heveder anyag és indítási gyorsulás függvényében kerülnek meghatározásra.

Szállítószalag/Sík

Az anyagmozgató berendezéseknek egy speciális változata, főként darabáru mozgatására kifejlesztett termék. Válogató szalagok ezzel a megoldással készülnek megfelelő oldal kialakítás mellett a kezelő személyzetnek. Ömlesztett anyag szállításnál általában 3-4 m hosszban. Kétirányú szállítást megvalósító reverzáló üzemű szállítószalagokat is készítünk.

Szállítószalag/Elemtagos

A darabos és ömlesztett áru szállítására kialakított olyan anyagmozgató berendezés, amelynek a vonóeleme mindig 2 lánc ág között fut. A hajtás kényszer kapcsolaton alapul és lehetővé teszi a pontos pozícióba állást. A két láncág között a szállítandó anyag alátámasztása több megoldásban lehetséges:

  • Összekötő elemekre szerelt sík heveder beépítés
  • Összekötő elemek speciális alátámasztóként meleg anyagok szállítására 

Szállítószalag/Kazettás

Ömlesztett anyagokat szállító berendezés, melynek vonóeleme keresztmerev sík hevederre szerelt oldalhullámból és vivő bordából tevődik össze. A kazetták lehetővé teszik 0- 90°-os emelkedőben történő szállítást. A homorú és domború ívek kialakításánál tárcsás dobok kerülnek alkalmazásra. Hátrányuk a nehezen tisztíthatóság.

 

Céginformációk

Metall-Carbon Gépgyártó Kft.
1138 Budapest Úszódaru utca 2. 6/2., Pf.212 Budapest 1550

Térkép

1138 Budapest Úszódaru utca 2. 6/2.  terkepuszodaru

 

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház